Francija 1. Dan, St. Jean de Maurienne in čipke Montvernieta

Začelo se je v Sloveniji ob petih zjutraj, sledilo je 750 km vožnje čez s. Italijo skozi predor Frejus (12,8km 44,2€ 🙁 v dolino Maurienne kamp des Grandes cols. V Italiji je že ob osmih zjutraj temperatura presegla 30 stopinj. V Franciji je bilo nekoliko bolje, kljub temu zelo vroče in soparno. Za jutri napovedujejo popoldanske nevihte in ohladitev  v sredo.

  
Postavljanje šotora v taki vročini je mala malca. Še preprosta navodila od 2 seconds šotora od Quechue ti ne gredo v glavo oziroma iz nje zaradi temperature.

Na koncu smo zmogli in se usedli v senco, kjer je pot še naprej tekel dol po nas.

  
Kamp je seveda posvečen kolesarjenju na visoke francoske prelaze, še posebej znane iz Tour de France. To kažejo slike koles v obliki značilnih  majic s Toura (rumena, zelena, bela in pikčasta) ter seveda spodnja slika recepcije v kampu.

  
Zakaj smo sploh tukaj, v tem delu Francije, se sprašujete. Seveda je škoda iti tako daleč, ne da bi poskušali prekolesariti na katerega od znanih Coľov. Col de Galibier, Col de telegraphe, Col du Glandon, Col de la Croix de Fer in drugi so najbolj znani iz Francoske dirke, ki se je začela pretekli vikend in bo gostila dve etapi. Tukaj je že vse v pričakovanju. Zastavice obešene po celem mestu. V kampu vsi kolesarijo.

Tudi jaz sem še odločil, da ne bom zaostajal. Sposodil sem si kolo in danes naredil en kratek preizkus na znamenite Lacets de  Montvernier. 17 ovinkov vsak po 180 stopinj, povprečni naklon 8,5% dolžina okrog 3 km. Žal je bilo tudi ob 18.30 še vedno za “krepat”. 

  

Tako zgleda od spodaj pred štartom. Do vrha, do kapelice.

  
Pa še ena slika ovinkov, slikanih med spustom. Bomo videli, kako bo jutri. V planu je železni križ.