Francija 8. dan, Avignon, Pont du Gard

Odpravili smo se v mesto Avignon, najbolj znano po tem, da je bilo v štirinajstem stoletju 70 let prestolnica papežev, ki so pribežali iz Rima. 

V Avignonu trenutno poteka zelo popularen kulturni festival, zato je mesto še dodatno oblegano, poleg tega pa na vsakem vogalu visijo plakati, v roke ti potiskajo reklame za obisk predstav in po različnih delih mesta nastopajo ulični umetniki.

  
Mi smo se najprej odpravili v papeško palačo, ki je bila približno sedemdeset let središče papeštva. Na tem mestu ne bom posebej razlagal zgodovine, povem naj samo, da se je v tem času zvrstilo devet papežev, ki so zgradiľi veličastno palačo. Zaradi prepovedi fotografiranja noter nisem veliko fotografiral, zato samo slika kapele, kjer so potekali glavni obredi (dolžina 52 m, širina 25, višina nekaj čez 20).

  
Po palači in kratkem kosilu smo si ogledali še eno znamenistost mesta, most Sv. Bennezeta ali kar avignonski most. Konča se po tretjem oboku sredi reke Rhone. Je pa zelo zanimiva njegova zgodba, saj so šele pred kratkim dokončno rekonstruirali celotno zgodbo in njegovo usodo. Most naj bi bil v originalu dolg več kot 900 metrov čez vmesni otok in drug rokav reke Rhone do gradu v kraju Villeneuve. Žal so ga po predvidevanjih poplave v mali ledeni dobi v sedemnajstem stoletju na več mestih načele, obnavljali ga pa niso in tako so na koncu ostali samo začetni trije loki. Na drugem loku je tudi kapela posvečena svetniku.

  
Na poti proti parkirišču so nas vonjave zvabile v barvno trgovino, bogato založeno z Marseillskimi mili. Medtem, ko sta dekleti izbirali milo po barvah in vonjavah, sva si fanta privoščila barvno ohladitev.

   
 

Pot smo nadaljevali proti drugemu zelo znanemu mostu v Provansi, Pont du Gard. Dejansko gre za ostanek akvadukta iz rimskih časov, ki so mu na prvi etaži po moji oceni dodali most po širini, da je možno čezenj prečkati reko Gard. Na obeh bregovih reke so narejene lepe plaže, najbolj zanimivo se je seveda vreči v vodo s skal ob bregu. Višino skoka si izbereš sam, glede na pogum. Voda je bila toplejša kot sredozemsko morje včeraj. Seveda smo se tudi mi ohladili po vročem in napornem dnevu.

  

Ker se nam nazaj ni posebej mudilo, smo si izbrali pot po cestah francoskega podeželja in uživali v prelepih krajih, drevoredih, kmetijah, nasadih oljk in drugih zanimivostih.