Kolesarsko potovanje Francija 10. dan

Dan se je začel kot običajno. Uspela sva se kar zgodaj pobrati iz kampa. Tako sva že do dvanajstih naredila precej poti.

Veter je danes še bolj ojačal, vendar žal pot ni šla vedno z njim v hrbet.

Zjutraj sva opravila še obisk tržnice mimo katere sva se peljala in nakupila po en kosa zelenjave ali sadja. Toliko dodatne teže še zmoreva.

Živahno na tržnici

Malo naprej sva se poslovila od dveh Nizozemcev s katerimi smo bili skupaj v kampu in se prehitevali med potjo. Onadva sta zavila desno proti Montepellierju, od koder bosta nadaljevala proti Španiji. Štartala pa sta tudi od doma na Nizozemskem.

Nizozemca na mostu Sv. duha in istoimenskem kraju (Pont du saint esprit)

Peljali smo se tudi mimo romskega tabora, kjer je bilo kakih 30 prikolic, vodo in elektriko pa so si kar na črno potegnili. Vsaj tako je izgledalo.

Ta kamp ni odprt

Potem sva še nekaj časa vozila med polji. Danes je bil očitno čas žetve, saj sva na marsikaterem videla kombajn. Želi pa so sončnice. Pri tem sva lovila veter v hrbet in se mučila, ko je pot zavila proti njemu. Po toliko dnevih vožnje se utrujenost že malo pozna in vsak dodaten napor je naporen in odveč. Nato se nama je odprl pogled na znan hrib v daljavi, ki kraljuje nad Provanso.

Mont ventoux

Privoščila sva si malico/kosilo ter kavo, tik zatem pa sva zavila spet v klanec, ravno v največji vročini. Podala sva se v vinograde pod krajem Chateauneuf du pape, ki zelo znan po slovečih vinih visoke alkoholne stopnje in cene.

V več vinogradih je potekala trgatev.
Sladko vince

Za to vino obstajajo posebna pravila, tako glede sorte, koliko sme biti hektarskega donosa, ročno nabiranje,… To seveda doprinese tudi k ceni. Ker so buteljke težke, sva samo ogledovala trgovine v kraju, ki so v vsaki drugi hiši.

Trte so spodaj nasute z debelim kamenjem, ki naj bi držalo toploto in jo sevalo nazaj v grozde.

Danes je bila očitno trgatev in sva srečala tudi veliko zanimivih traktorjev.

Ta traktor zajaha vrsto trt

Iz kraja sva se spustila direkt do kampa in se parkirala na…baazeen jee.

Osvežitev in ležanje v senci je dobro za regeneracijo

Pozdrav U&M

Bilanca: 82 km, 4:09, 310 vm

Misel dneva: V vročini na kolesu tudi vince ne potegne.