Francija 14. dan, parfumerije Grassa in ohladitve

Po zajtrku smo se šli najprej malo ohladit v bazen, saj smo že navsezgodaj švicali. Malo ohladitve je prav prišlo. Nato smo se odpeljali do bližnjega mesta Grasse, skozi katerega smo se peljali že včeraj.

  
Grasse je poznan po destilarnah različnih vonjav in proizvodnji parfumov. V njem delujejo tri večje parfumerije Molinard, Galinard in Fragonard. Slednja je tudi največja med njimi. V bistvu se vse okrog centra mesta vrti okoli parfumerij in kozmetične industrije nasploh. Parfumi, toaletne vodice, mila, dišeče sveče, eterična olja, …

Mi smo se odpravili kar v parfumerijo Fragonard, katere sestavni del je tudi muzej. Videli smo zanimive načine priprave dišav v preteklosti, videli ogromno različnih umetelno izdelanih posod in posodic za dišave, toaletnih kovčkov za moške in ženske ter podobno.

   
 
Seveda se vsak muzej zaključi s trgovino s spominki. No, ta je bila nekaj posebnega, saj smo lahko povonjali vse možne dišave, parfume in toaletne vode. Po petih poskusih nismo ločili nič več. Na koncu nas je skoraj bolel nos od vseh dišav. Fragonard sicer ponuja latne kvalitetne parfume po tovarniških cenah, zato je tukaj, v trgovini kar precej navala. Predvsem ženskega spola, pa tudi kak fant se najde vmes. Če ne po nakupih, pa za držanje torbice ali vlečenje kreditne kartice. 

 
Kratek sprehod po centru nam je postregel še s spodnjo demostracijo prenosa tovora.

  
Dan smo spet zaključili z ohladitvijo v bazenu. Jutri nas čaka dolga vožnja domov nad azurno obalo in čez Italijo.